Subject:  Court-Martial Punishments


In most cases involving Warrant Officer accused, I have experienced a dazed look when counsel are asked if the accused is commissioned or not.  Apparently, counsel do not always understand the difference between an appointed and a commissioned warrant officer; thus, this Bridge the Gap message will explain the consequences between the two, as well as give some other guidance on court-martial punishments:

1.  Discharges (RCM 1003):  Only enlisted personnel are entitled to receive a Bad Conduct discharge.  The type of discharge for a warrant officer depends upon whether or not the warrant officer is commissioned.  Upon entry on duty, warrant officers are appointed, but not commissioned.  They are eligible for commissioning after promotion to CW2, but the warrant must be sworn in as a commissioned warrant officer before (s)he is commissioned.  Thus, you cannot assume that merely because a person is a CW2 that (s)he is commissioned.  (The local personnel file will not normally contain a copy of the commissioning paperwork; however, it should be in either the OMPF or the warrant's file maintained by his/her branch.)  


The punitive discharge for a commissioned warrant officer is a Dismissal (available only at a GCM); for a warrant who is not commissioned, it is a dishonorable discharge (again only available at a GCM (and because the warrant officer is not enlisted, (s)he cannot be adjudged a bad conduct discharge).  Bottom-line:  Trial Counsel, the military judge will want to see proof of the warrant's commission at the court-martial so that the judge can determine the available type of potential discharge.  In actuality, the Government should know whether the warrant officer is commissioned or not before referral to ensure that the Convening Authority knows what the accused warrant officer is potentially facing.

2.  Effective dates of a court-martial sentence (Article 57):  The only punishment from a court-martial sentence that begins on the date the sentence is announced is confinement.  Reduction and forfeitures of pay normally become effective 14 days after the sentence is adjudged (if, however, the Convening Authority can take action before 14 days, reduction and forfeitures will take effect on the earlier action date).  All other punishments take effect on the date they are ordered executed (and remember that the Convening Authority cannot order a punitive discharge ordered executed). 


Trial Counsel, you need to ensure the chain of command knows the effective date of punishments when an accused receives, for example, a reduction and restriction.  Defense Counsel, you also need to advise the client when (s)he will have to remove the current rank and when the deprivation of liberty begins.

3.  Officers and confinement:  Only a GCM can sentence any officer (including warrant officers) or a cadet to confinement.  Thus, a SPCM for an officer becomes a "glorified" Article 15 proceeding.

4.  Escalator clause:  Do not forget about RCM 1003(d).  One typical case scenario is an accused who is charged with several offenses at a BCD or GCM, but winds up being convicted, for example, of only a 10 day AWOL and an unrelated FTR.  If convicted solely of these offenses, and even though neither offense alone would carry a BCD, the accused could be sentenced to a BCD because the combination of the two offenses would carry six months or longer as a possible sentence. 

